Kapitein_Comp_01

Hoe interessant vind jij de veiligheidsfilms?

Je stapt aan boord, zoekt een fijn plaatsje in de salon en installeert je voor het vertrek van de boot. Misschien pak je een boek of je scrollt wat op je telefoon. Of je staart lekker naar buiten, waar de meeuwen een stukje meevaren met het schip dat aan de reis naar de overkant begint.

“Dames en heren, welkom aan boord…” De stewardess of purser verwelkomt je via de geluidsinstallatie en wijst je aan het eind op de veiligheidsfilm, die daarna wordt gestart. Maar vertel eens eerlijk: bekijk jij hem elke keer even aandachtig? Of denk je alles al te weten?

Ook voor onze nieuwe schepen de Willem Barentsz en Willem de Vlamingh moesten er veiligheidsfilms worden gemaakt. We grepen deze kans aan om meteen te brainstormen over een heel nieuw concept hiervoor. Waar kijken passagiers graag naar? En: hoe blijft belangrijke informatie het beste hangen?

We besloten de veiligheidsinformatie in de vorm van een animatie te gieten. Door middel van een animatie kunnen we belangrijke en complexe zaken helder uitleggen. En dat is belangrijk, want we willen dat iedereen aan boord precies weet wat hij of zij moet doen in geval van nood. Jong of oud, hoog- of laaggeletterd en of je nu vaak of zelden mee vaart.

Wie al is meegevaren op de Willem Barentsz, heeft de animatie al kunnen bekijken. De achtergrond is zo getekend dat je diverse ruimtes in het schip echt herkent en ook details als de uniformen van de bemanningsleden zijn exact weergegeven. De animatie start met een aantal huisregels en voorzieningen en eindigt met de procedure voor ontscheping. Die wordt stapsgewijs uitgelegd, met daarbij de gebruikte veiligheidssymbolen aan boord. De vluchtroutes zie je op een plattegrondje verschijnen.

Dus… Als je de volgende keer weer op het ms Willem Barentsz meevaart: bekijk de animatiefilm dan goed. Want misschien valt je meer op dan je denkt ;-) En voor de reizigers op onze andere schepen: ook voor de andere schepen gaan we animatiefilms laten maken. Zodat die belangrijke veiligheidsboodschap nog meer aandacht krijgt!