Promenade01

Zo ging dat vroeger... in de horeca!

Eerst aan boord een plekje zoeken en dan… koffie! Of een vers belegd broodje. Of een lekkere snack. Dat is in al die jaren hetzelfde gebleven. Maar door de jaren heen is er ook heel wat veranderd.

Zo’n vijftig jaar geleden voer de eerste Friesland op en neer naar Terschelling. De horeca aan boord was verpacht en aan boord voeren per afvaart een hofmeester, een restaurantkelner, een kok en iemand in de eerste bediening mee. Alles werd uitgeserveerd. Dat betekende veel zwaar werk: zodra het schip op weg was, liepen de medewerkers rond met loodzware plateaus met bier en fris. Veertig flessen, de dop er al af, want uit ervaring wist men al zo’n beetje wat er verkocht zou gaan worden. En als het betalen even duurde, dan kwam het op de armspieren aan!

 

De koffiemachine aan boord werkte op een boiler op gas. Er werd veertig liter hete koffie gemaakt en dan… uitserveren maar! Volle dienbladen met bekers koffie en thee, drie plateaus op elkaar gestapeld op één hand en weg ermee. Na de dienst werd er schoongemaakt. De oude Friesland had nog vloerbedekking, dus dat was stofzuigen en nog eens stofzuigen. Om de zomerdrukte op te vangen, werden er in de weekenden vaak een paar jongens bij gevraagd, die wat centen wilden bijverdienen. Later pas kwamen daar ook meisjes bij.

 

In 2001 is de horeca door Rederij Doeksen in eigen beheer genomen en uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf. Anno 2018 werken er 55 mensen (42 fte). Koffie, bier en fris worden nog steeds volop verkocht, maar nu vanuit de zelfbedieningsbuffetten. Uitgevent wordt er niet meer, de laatste broodjes kroket werden in 2015 op ms Vlieland rondgebracht. Het assortiment is uitgebreid en verbeterd met meer verse, biologische en lokale producten en de hofmeester heet tegenwoordig servicemanager. Maar ondanks alle veranderingen is één ding gelijk gebleven: onze horecateams staan dagelijks met veel plezier voor alle gasten klaar!