Ms_Friesland 1

Ms Friesland 30 jaar in dienst

Het lijkt wel een cruise,” zei een passagier op 30 juni 1989 tegen een reporter van de Leeuwarder Courant en iemand anders kreeg “het gevoel op de boot naar Engeland te zitten.” Zo’n 200 passagiers, 20 personenwagens en zeven vrachtwagens werden er op die allereerste dienstreis van ms Friesland (II) van Terschelling naar Harlingen vervoerd. Op 28 juni vieren we dat dat exact 30 jaar geleden was!

In het algemeen waren de passagiers vol lof over het nieuwe schip. De Friesland was ruimer en luxer dan alle andere Doeksenschepen en ook bood de Friesland meer horecavoorzieningen dan de rest van de vloot destijds. Nieuw was ook de introductie van bagagewagens, waarop men de bagage kon plaatsen. Dat was in het begin ook nog wel even wennen en zoeken voor de reizigers, als men vergat het nummer van het karretje te onthouden.

Kapitein Rinus van Asselt voer die dag en tijdens die eerste afvaarten kreeg hij gezelschap van een aantal leden van de familie Doeksen, onder wie de heer Jan Doeksen jr., de directeur in die jaren. De eerste overtochten verliepen helaas niet helemaal zonder slag of stoot. De herinrichting van de veerterreinen op Terschelling en in Harlingen waren nog niet helemaal voltooid en de aanleginrichting nog niet goed afgesteld op de Friesland. Medewerkers moesten flink wennen aan het laden en het gebruik van de hangdekken (dat was nieuw). Niet alle afvaarten vertrokken op tijd, de eerste dagen, maar gelukkig kreeg men er al snel handigheid in.

Door de jaren heen kreeg de Friesland te maken met verschillende aanpassingen. Het schip kreeg bijvoorbeeld een bulbsteven (torpedovormig onderdeel van de boeg onder de waterlijn) om de vaarprestaties te verbeteren. Ook werd de bekende blauwe band om de ramen aangebracht, klapstoelen werden vervangen door banken en de capaciteit werd flink omlaag bijgesteld. Mochten er aan boord conform certificaat destijds 1750 passagiers mee, tegenwoordig worden er gewoonlijk niet meer dan 850 reizigers aan boord gelaten om de overtocht zo comfortabel mogelijk te houden.

Vanaf 2020 wordt de Friesland reserveschip, maar dit jaar mag ze nog even haar spierballen laten zien!

 

Filmpje eerste werkdag ms Friesland
Voor wie het leuk vindt een filmpje te bekijken van de eerste werkdag van ms Friesland: Piet Luidenga maakte hiervan filmopnames, die te bekijken zijn via https://www.youtube.com/watch?v=9T40W_xoVZ0&t=682s Wat is er veel veranderd! Mooie herinneringen aan ms Friesland ontvangen we graag via info@rederij-doeksen.nl.